Syarat Kelayakan EPF i-Sinar KWSP RM10000

171

Berbeza dengan i-Lestari sebelum ini, yang membolehkan ahli KWSP mengeluarkan RM500 sebulan dari akaun 2, i-Sinar ini pula membolehkan ahli mengeluarkan 10% daripada amaun simpanan mereka dalam Akaun 1, tertakluk kepada baki minimum RM100.

Amaun pendahuluan ini akan dikreditkan secara berkala sehingga enam (6) bulan dengan pendahuluan pertama sehingga RM10,000.

syarat epf kwsp

Ahli yang terjejas boleh memohon melalui sistem rasmi i-Sinar (link akses akan dikemaskini nanti).

LINK : Klik Sini

Untuk menentukan amaun yang diperlukan untuk permohonan di bawah i-Sinar dan memastikan kelangsungan hidup semasa krisis, ahli digalakkan untuk mendapatkan nasihat kewangan melalui Pegawai Khidmat Nasihat Persaraan (RAS) KWSP dan/atau Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK).

Maklumat lebih lanjut serta butiran terperinci mengenai kelayakan i-Sinar serta terma dan syarat akan dimaklumkan dalam masa terdekat.

i-Sinar KWSP RM10,000 Akaun 1

Soalan Lazim

Bilakah pengeluaran i-Sinar boleh dibuat? Permohonan boleh dibuat mulai Disember 2020.

Berapakah had pengeluaran Akaun 1 KWSP? Bergantung kepada jumlah baki akaun 1 ahli. Had maksimum adalah RM60,000 sahaja.

Adakah saya layak memohon?Sekiranya memenuhi syarat kelayakan KWSP i-Sinar, maka anda layak membuat pengeluaran Akaun 1.

Bilakah wang akan dikreditkan ke akaun saya? Pembayaran pertama akan dibuat mulai Januari 2021.Permohonan i-Lestari saya sudah pun lulus, bolehkan saya memohon i-Sinar?

Boleh.Kenapa tidak semua ahli layak memohon iSinar? Kerana ianya hanya untuk mereka yang betul-betul memerlukan sahaja.

Kenapa kena kekalkan bagi RM100 dalam akaun? Kerana RM100 adalah amaun minimum yang diperlukan untuk kekalkan keahlian anda dalam KWSP.

Leave A Reply

Your email address will not be published.